Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ -5- ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ/ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Το φωτογραφικό αρχείο που ακολουθεί είναι μια μικρή λίστα από μοναστήρια και εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο που όμως δίνει το στίγμα της καταστροφής και εγκατάλειψης λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το ξακουστό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο ανατολικότερο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας. Τέτοια είναι η φήμη του που ακόμα και σήμερα πολλοί Τούρκοι προσκυνάνε και κάνουν τάματα. Δυστυχώς το μοναστήρι βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση λόγω μή συντήρησής του από τις κατοχικές δυνάμεις.

Μετά από έντονες πιέσεις και λόγω της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κατοχικό καθεστός έχει επιτρέψει την επίσκεψη και λειτουργία στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Προσευχόμαστε ούτως ώστε να εξυρεθεί μια βιώσιμη και πραγματική λύση και όχι αυτά τα ψεύτικα μέτρα των στρατοκρατών της Τουρκίας που μας κάνουν τουρίστες στα ίδια μας τα σπίτια ενώ είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Το ξακουστό μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου. Είναι κτισμένο στον χώρο όπου βρέθηκε το Άγιο σκήνωμα του Αγίου στην επαρχία Αμμοχώστου. Έχει μετατραπεί από τους Τούρκους σε μουσείο, και ξενοδοχείο.


Η Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας και το Β' Δημοτικό Σχολείο Λαπήθου στην επαρχία Κυρηνείας. Η Λάπηθος, ή κατά την αρχαϊκή, Λάμπουσα κτίστηκε από τους Λάκωνες και συγκεκριμένα από τον Κηφέα και τον Πράξανδρο. Η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο έχουν μετατραπεί σε ξενώνες για τους τουρίστες που παράνομα επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές.


Η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.Πριν την εισβολή το Λευκόνοικο αποτελούσε την σπονδυλική στήλη της Μέσης Εκπαίδευσης για ολόκληρη την Μεσαορία της επαρχίας Αμμοχώστου. Σήμερα η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έχει ερημωθεί και καταστραφεί.

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου στην κατεχόμενη και ξακουστή για τα εσπερειδοειδή, πόλη της Μόρφου. Η Μόρφου κτίστηκε από τους Λάκωνες και μέχρι την εισβολή ήταν ένα από τα πλουσιότερα μέρη της Κύπρου.


Το αρχαίο (11ος αιώνας), και Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Κατεχόμενη Επαρχία της Κυρήνειας. Το μοναστήρι έχει καταστραφεί από τους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς.


ΠΗΓΗ : http://www.agrino.org/greeklibrary/projects/cyprus1974/turkish_invasion.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: