Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Η σημαία που μας πληγώνει. (και καλά....)


ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ... Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

"Η σημαία φωταγωγήθηκε στις 28 Οκτωβρίου το 2003, μέρα που γιορτάζεται η επέτειος του «ΟΧΙ».
«Ανασήκωσε την πλάτη και απώθησε την, πενταδάκτυλε μου». Αυτό λένε χιλιάδες νέοι άνθρωποι στο διαδίκτυο και συγκριμένα στο facebook, που για να λέμε την αλήθεια... αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη σφυγμομέτρηση σε πολλά ζητήματα. «AGAINST TURKISH FLAG IN CYPRUS MOUNTAINS», είναι ο τίτλος που έχουν αναρτήσει οι bloggers και αναφέρεται στην σημαία του ψευδοκράτους που αρχικά είχε σχεδιαστεί με ασπρισμένες πέτρες στην νότια πλαγιά του Πενταδακτύλου την δεκαετία του 80, με κύριο στόχο των Τούρκων να είναι ορατή από την Λευκωσία.
«Η τουρκική σημαία δεν έχει καμία θέση στη Κύπρο, επειδή απλά το έδαφος ανήκει και θα ανήκει για πάντα στους Κυπρίους. Εκείνη η σημαία τέθηκε εκεί κακόβουλα για να χλευάσει τους Κυπρίους και να τους υπενθυμίζει καθημερινά όλο τον πόνο που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή. Έφτασε ο καιρός η σημαία να φύγει, ακριβώς γιατί δεν ανήκει εκεί ή οπουδήποτε στη Κύπρο», αναγράφουν οι bloggers.

Ιστορική αναδρομή

- Η σημαία φωταγωγήθηκε στις 28 Οκτωβρίου το 2003, μέρα που γιορτάζεται η επέτειος του «ΟΧΙ».
Χιλιάδες τα λαμπιόνια περιτριγύριζουν τα χιλιόμετρα της σημαίας του ψευδοκράτους.
Συγκεκριμένα, η σημαία καλύπτει 12 χιλιόμετρα και χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να την διασχίσει κανείς με τα πόδια. Έχει έκταση είκοσι γηπέδων ποδοσφαίρου. Έχει 425 μέτρα πλάτος και 250 μέτρα ύψος και έχει συμπεριληφθεί στο ρεκόρ γκίνες ως την μεγαλύτερη σημαία στον κόσμο.
Το κόστος της φωταγώγησης έφθασε το ενάμισι εκατομμύριο στερλίνες. Για τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού άνοιξαν λογαριασμοί σε κατεχόμενα, Βρετανία και Τουρκία.
- Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης έκανε δήλωση μια μέρα μετά την φωταγώγηση της σημαίας χαρακτηρίζοντας την : Την «πιο στυγνή πρόκληση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό» από το κατοχικό καθεστώς. Όσο και αν ψάξαμε στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε άλλη πολιτική τοποθέτηση για το θέμα.
- Στην «Αλήθεια» ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανατλί δήλωσε τα εξής: «Το κόμμα μου ασχολήθηκε πολλές φορές με το θέμα των σημαιών στον Πενταδάκτυλο. Ιδιαίτερα με το θέμα του φωτισμού τους. Εμείς βλέπουμε την απομάκρυνσή τους ως ένα είδος μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Πρέπει να σβηστούν οι σημαίες από τον Πενταδάκτυλο διότι είναι φανερό ότι σας ενοχλούν, αλλά και σας προκαλούν. Μια τέτοια ενέργεια από πλευράς Τ/κ θα ανεβάσει την ψυχολογία των Ε/κ, θα βοηθήσει πολύ στην καλλιέργεια ενός καλού κλίματος μεταξύ των δυο κοινοτήτων και θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού»."

Της Νικολέτας Χρήστου

1 σχόλιο:

ελληνοκυπριος πατριωτης είπε...

η σημαια εχει μηκος 12 χιλιομετρα.ποιος μαλακας το εγραψε αυτο το κειμενο?