Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Κύπρος - Οδοιπορικό στον "πλανήτη κατεχόμενα"!

Αν θυμάμαι καλά, το σχέδιο Άναν ήταν «η τελευταία ευκαιρία» και μετά το χάος. Και αν δεν το δέχονταν οι Κύπριοι, θα έπαυε να υπάρχει. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, η για τόσα πολλά χρόνια «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων είχε σκοπό την άσκηση πίεσης στο εξαρτημένο από την Τουρκία καθεστώς και την αποδυνάμωση της οντότητας του παράνομου ψευδοκράτους. Τι συνέβη και ύστερα από όλα αυτά φτάσαμε να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας η βοήθεια στους «καημένους τους Τουρκοκύπριους;

Πότε, επιτέλους, θα πάψουν να μας φέρονται λες και δεν θυμάται κανένας τίποτα σ’ αυτό τον τόπο;
Ευτυχώς που πρόλαβε η Κύπρος και έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

αποκαλυπτικός χάρτης με τα κυριαρχικά δικαιώματα των Βρετανών στην Κύπρο. Με κίτρινο οι βάσεις, με κόκκινο οι περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων, με πράσινο οι θαλάσσιες περιοχές ασκήσεων, με αστερίσκο οι
τοποθεσίες με δικαιώματα και εγκαταστάσεις.

Λέω ευτυχώς, γιατί σήμερα αντί να μετρούσαμε τις μέρες από την είσοδο των Κυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μετρούσαμε τις μέρες από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνο στη σκέψη ότι στη θέση της κυπριακής σημαίας θα είχε αναρτηθεί το τρίχρωμο πανί της «νέας» Κύπρου και των δύο «συνιστώντων κρατών», με παριστάμενο τον «συμπρόεδρο» Ραούφ Ντεκτάς, αντιλαμβανόμαστε όλοι τον κίνδυνο που πέρασαν τα αδέλφια μας στο πολύπαθο νησί.



Κάποια όμως πράγματα ούτε τώρα λένε ν' αλλάξουν.

Το έδαφος των βάσεων, σύμφωνα με το σχέδιο Άναν, δεν θεωρείται ευρωπαϊκός χώρος και η Βρετανία επιτυγχάνει να τις μετατρέψει σε οάσεις με κυριαρχικά δικαιώματα, υφαλοκρηπίδα και ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, που καλύπτει θαλάσσια περιοχή 230 μιλίων- σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου- μέχρι την έξοδο του αγωγού πετρελαίου στα παράλια του Τσεϊχάν . Τώρα εξηγείται σε μεγάλο βαθμό η επιμονή του βρετανικού παράγοντα να γίνουν αποδεκτά , υπό μορφή πρωτοκόλου, κάποια άρθρα του σχεδίου Άναν ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε λύσης.


Επίσης, οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων συνεχίζουν να υπάρχουν στο ψευδοκράτος . Το φαγητό τους μοιράζεται από τον Ερυθρό Σταυρό με δελτίο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τουρκοκύπριου αστυνομικού.


Στο Ριζοκάρπασο κατελήφθησαν πάρα πολλά σπίτια Ελληνοκυπρίων. Κάποιος από τους εγκλωβισμένους μας είπε ότι το σπίτι του πατέρα του κατοικείται από έποικο και πως του «παραχωρήθηκε» ένα δωμάτιο. Τι σόϊ καθεστώς πρέπει υπάρχει εκεί όταν για να ζεις σε ένα χωριό δεν μπορείς να κατοικήσεις στην περιουσία σου;

Στο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν εννέα μαθητές που γίνεται τιτάνιος αγώνας για μάθουν γράμματα .Οι τρεις από αυτούς του χρόνου θα πάνε στο Γυμνάσιο. Και αν επιτραπεί να λειτουργήσει καλώς. Διαφορετικά δε θα χρειαστεί πολύ το καθεστώς για να κλείσει και το Δημοτικό. Τη χαριστική βολή θα δώσει ο χρόνος.

Οι γέροι κάθονται στα καφενεία μέχρι τις 4 το απόγευμα. Όταν κλείσει το καφενείο κατευθύνονται στα σπίτια τους, όπου μένουν μέχρι την επομένη. Πως περνούν αυτοί που δε γέρασαν ακόμη; Κάποια βράδια συνάντηση για φαγητό, λίγη κουβέντα. Αυτή είναι η ζωή στα κατεχόμενα, την οποία πολλοί από εμάς ίσως δεν θα μπορούσαν να ζήσουν ούτε μία μέρα.

Οι δρόμοι αρκετά καλοί, παρόλο το εμπάργκο που τους επεβλήθη. Τα χωριά εξαθλιωμένα, αλλά τα τεμένη συντηρημένα. Αντίθετα οι εκκλησίες λεηλατημένες, εκτός κι αν μετατράπηκαν σε τζαμιά η μουσεία. Η παρουσία του τουρκικού στρατού παντού παραπάνω από εμφανής.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιο άλλοι που βρίσκουν καταφύγιο στα κατεχόμενα. Απατεώνες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ, αλλά και ξένοι μικροκακοποιοί η έμποροι ναρκωτικών. Όλοι τους μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι στη Βόρεια Κύπρο, που τους καλύπτει με ασυλία των …νόμων του Ντεκτάς.

Τώρα που η ελεύθερη Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε η ώρα να γνωρίσει και η υπόλοιπη Ευρώπη το βασανισμένο και περήφανο λαό του νησιού. Είναι ευκαιρία να επισκεφθούν περισσότεροι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι τα κατεχόμενα για να δουν από κοντά τι είδους «Δημοκρατία» υπάρχει εκεί.

Για να περάσεις από την περιοχή της ελεύθερης Λευκωσίας στην κατεχόμενη παρεμβάλλεται η δύναμη του ΟΗΕ. Έφτασαε στο νησί το 1964 και από τότε κάθε έξι μήνες ανανεώνει την παραμονή του. Αριθμεί δύναμη 1.215 στρατιωτών, 47 αστυνομικών, 41 μελών πολιτικού προσωπικού και 106 Κυπρίων. Πόσο μας στοιχίζει; Ο προϋπολογισμός της UNFICIP για φέτος είναι 45,77 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 21 εκ. θα τα καταβάλλει η Κύπρος και τα 6,5 η Ελλάδα. Μόλις μπεις στα κατεχόμενα οι φανατικοί δεν αντιδρούν με ενθουσιασμό. Κάθε άλλο. Αν καταλάβουν ότι είσαι δημοσιογράφος περιμένεις να βρεθεί υπάλληλος του Γραφείου Τύπου του καθεστώτος για να σε συνοδεύσει στον προορισμό σου. Κατά πάσα πιθανότητα αυτός δεν θα είναι συνηθισμένος υπάλληλος αλλά ένας «μυστικός» αστυνομικός. Πως με τέτοιες συνθήκες να ανοίξεις τρίποδα για να στήσεις τηλεοπτική κάμερα, πώς να βγάλεις φωτογραφίες, πώς να κάνεις ερωτήσεις…

Οι ιστοσελίδες του Χρήστου Μυστιλιάδη στο διαδίκτυο βρίσκονται στη διεύθυνση : www . rodosport . gr / enlefko

Δεν υπάρχουν σχόλια: