Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Καταδικη επίσκεψης Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Αθήνα και Λευκωσία καταδίκασαν ως αρνητική στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό τη χθεσινή επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Τίτου Χριστοφίδη τόνισε πως η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και "εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της". Η Λευκωσία επισήμανε επίσης ότι η παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα “είναι αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Ε.Ε. να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού” και υποστήριξε ότι σε μια περίοδο που στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ενώ η Τουρκία θα έπρεπε, ως έχει υποχρέωση, να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση “τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές μας. Καταδεικνύουν επίσης προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αντίδραση της Αθήνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκο να σχολιάζει πως “ενέργειες όπως αυτή, που εμφανώς αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού”. Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι αντί τέτοιων αντιπαραγωγικών κινήσεων, “η Τουρκία θα πρέπει να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά και με καλή πίστη στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα λαμβάνει υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο νησί” και “σε τελική ανάλυση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και της Ε.Ε.”. Στο μεταξύ έφθασε στα κατεχόμενα, με καθυστέρηση, και η συγχαρητήρια επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον νεοεκλεγέντα “πρωθυπουργό” Ντερβίς Έρογλου, στην οποία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ανάμεσα άλλα, δηλώνει πως “η μητέρα πατρίδα Τουρκία, ως εγγυήτρια ολόκληρης της νήσου, θα συνεχίσει να βοηθά την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων” στην Κύπρο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΤΑΛΑΤ
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι η Άγκυρα στηρίζει τον τουρκοκύπριο ηγέτη στις διαπραγματεύσεις και πως η Τουρκία επιθυμεί να μετατρέψει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου “σε μία περιοχή ειρήνης”(!), ωστόσο επί της ουσίας επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις.
Άσκησε έμμεσα κριτική στην απόφαση του ΔΕΚ, υπονοώντας ότι ορισμένες αποφάσεις πυρπολούν τη διαδικασία του διαλόγου, ενώ τόνισε πως “για μας το Κυπριακό είναι κατά βάση ένα ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών και μόνον”. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και “θα υπάρξει μία δομή, η οποία θα διασφαλίζει τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των δύο πλευρών. Επιθυμούμε να μετατρέψουμε όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περιοχή ειρήνης”. Πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα ο τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε συμβολικά και το στρατόπεδο του κατοχικού στρατού στην Κυρήνεια, διαμηνύοντας έτσι ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να θέση τέλος στην κατοχή, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί και στο ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=38113

Δεν υπάρχουν σχόλια: