Σάββατο 23 Μαΐου 2009

«Νήσος ειρήνης η Κύπρος»

«Θέλουμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια νήσο ειρήνης», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις.
Προχώρησε, πάντως, σε σαφείς αιχμές εναντίον της πρόσφατης απόφασης των βρετανικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις περιουσίες στα Κατεχόμενα, προειδοποιώντας ότι «όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δικαστηρίων, πρέπει να υποστηρίξουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες του Ταλάτ».


Συνέστησε δε σε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, «ώστε να αποφεύγονται βήματα, που πιθανώς να επιδράσουν αρνητικά στις διαπραγματεύσεις»...

Κατά τα λοιπά, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, ότι «θα υπάρξει μία δομή, η οποία θα διασφαλίζει τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των δύο πλευρών».

«Η αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας δεν συμβάλλει στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η δείχνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα δεν έχει ειλικρινή βούληση προσαρμογής στο ευρωπαϊκό σύστημα αρχών και αξιών.

Καταδίκασε την επίσκεψη στα Κατεχόμενα του τούρκου ΥΠΕΞ και ο κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «οι επισκέψεις, που γίνονται από πλευράς των όποιων μελών της τουρκικής ηγεσίας δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα».

ΠΗΓΗ: http://www.athina984.gr/node/49270

Καταδικη επίσκεψης Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Αθήνα και Λευκωσία καταδίκασαν ως αρνητική στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό τη χθεσινή επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Τίτου Χριστοφίδη τόνισε πως η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και "εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της". Η Λευκωσία επισήμανε επίσης ότι η παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα “είναι αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Ε.Ε. να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού” και υποστήριξε ότι σε μια περίοδο που στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ενώ η Τουρκία θα έπρεπε, ως έχει υποχρέωση, να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση “τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές μας. Καταδεικνύουν επίσης προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αντίδραση της Αθήνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκο να σχολιάζει πως “ενέργειες όπως αυτή, που εμφανώς αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού”. Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι αντί τέτοιων αντιπαραγωγικών κινήσεων, “η Τουρκία θα πρέπει να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά και με καλή πίστη στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα λαμβάνει υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο νησί” και “σε τελική ανάλυση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και της Ε.Ε.”. Στο μεταξύ έφθασε στα κατεχόμενα, με καθυστέρηση, και η συγχαρητήρια επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον νεοεκλεγέντα “πρωθυπουργό” Ντερβίς Έρογλου, στην οποία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ανάμεσα άλλα, δηλώνει πως “η μητέρα πατρίδα Τουρκία, ως εγγυήτρια ολόκληρης της νήσου, θα συνεχίσει να βοηθά την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων” στην Κύπρο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΤΑΛΑΤ
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι η Άγκυρα στηρίζει τον τουρκοκύπριο ηγέτη στις διαπραγματεύσεις και πως η Τουρκία επιθυμεί να μετατρέψει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου “σε μία περιοχή ειρήνης”(!), ωστόσο επί της ουσίας επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις.
Άσκησε έμμεσα κριτική στην απόφαση του ΔΕΚ, υπονοώντας ότι ορισμένες αποφάσεις πυρπολούν τη διαδικασία του διαλόγου, ενώ τόνισε πως “για μας το Κυπριακό είναι κατά βάση ένα ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών και μόνον”. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και “θα υπάρξει μία δομή, η οποία θα διασφαλίζει τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των δύο πλευρών. Επιθυμούμε να μετατρέψουμε όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περιοχή ειρήνης”. Πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα ο τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε συμβολικά και το στρατόπεδο του κατοχικού στρατού στην Κυρήνεια, διαμηνύοντας έτσι ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να θέση τέλος στην κατοχή, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί και στο ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=38113

Αφιέρωμα - Κύπρος 1974

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…





























Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Εκδήλωση παρωδία στην κατεχόμενη Κύπρο

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Κύπρο από την ημέρα της εκλογής του Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι γνωστά σε όλους. Ωστόσο το γεγονός που συνέβη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο νομίζουμε πως ξεπέρασε κάθε όριο. Συγκεκριμένα το καθεστώς του Αττίλα διοργάνωσε μια προκλητική εκδήλωση την Τρίτη 5 Μαΐου στην αυλή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, στην οποία συμμετείχαν έποικοι και μικρός αριθμός εγκλωβισμένων Ελλήνων.



Το κατοχικό καθεστώς εξανάγκασε τους εγκλωβισμένους Έλληνες να συμμετέχουν σε μουσική εκδήλωση-παρωδία μαζί με τους έποικους-κατακτητές του τόπου τους! Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως η «αστυνομία» του ψευδοκράτους καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχε παραταχθεί περιμετρικά του χώρου με εφ' όπλου λόγχη, ενώ όπως είπαν οι εγκλωβισμένοι Έλληνες η όλη εκδήλωση χαρακτηριζόταν από μια ατμόσφαιρα τρόμου! Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διεξήχθη στα πλαίσια του εκπαιδευτικού στόχου της χρονιάς για την «καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Ν. Φαλάς (Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας) δήλωσε πως η εκδήλωση ήταν αναγκαστική και όχι δικοινοτική, που πραγματοποιείται μεταξύ Ελληνοκυπρίων και εποίκων, δηλαδή των Τούρκων κατακτητών. Τόνισε χαρακτηριστικά την εξέλιξη αυτή ως θλιβερή για την οποία το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε την κυβέρνηση Χριστόφια να σταματήσει τέτοιες ενέργειες που είναι καθαρά ζημιογόνες για την υπόθεση των εγκλωβισμένων. Δήλωσε ακόμη πως «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας προς το Υπουργείο Παιδείας, ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν και ζημιώνουν την υπόθεση των εγκλωβισμένων, παρά ταύτα έγινε μια τέτοια εκδήλωση, η οποία θα έχει, δυστυχώς, δυσάρεστα αποτελέσματα».
«Καλούμε, ακόμα μια φορά, την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας», συμπλήρωσε, «να σταματήσει τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες είναι καθαρά ζημιογόνες για την υπόθεση των εγκλωβισμένων. Είναι τέτοιου είδους οι διαδικασίες, που δεν προσφέρονται για το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, που αριθμεί 25 δολοφονίες από εποίκους, εκεί από 3,5 χιλιάδες άτομα έχουν μείνει 180 άτομα τρίτης ηλικίας και έχουμε στο Γυμνάσιο περίπου 20 μαθητές και μαθήτριες που έχουν δυσάρεστες συνέπειες από αυτές τις ενέργειες».

ΠΗΓΗ: http://www.elkosmos.gr/

Τούρκος ταγματάρχης διέταξε το 1974 την εκτέλεση 70 Ελληνοκυπρίων

Ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού, Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ο οποίος το 1974 ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού, έδωσε διαταγή να εκτελεστούν οι 70 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, που είχαν συλληφθεί στο χωριό Άσσια (σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα) τον Αύγουστο του 1974.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κύπρου ο τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους. Η απάντηση ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!».

Το δημοσίευμα, που στηρίζεται σε μαρτυρία τούρκου στρατιώτη, αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με όπλα τύπου Τόμσον. Οι τούρκοι στρατιώτες έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τα διαδραματισθέντα.
Το μεσημέρι στο ΜΕGA Kύπρου, ο κ. Μάριος Ασσιώτης δήλωσε ότι ο πατέρας του , ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των 70 Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι ο πατέρας του, τον οποίο πήραν για τρεις μήνες αιχμάλωτο στην Τουρκία περισσότερες πληροφορίες, μετά την απελευθέρωση του είχε δώσει κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: http://news.pathfinder.gr/greece/cyprus/529745.html

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον «Αττίλα»


Νέα συγκλονιστική αποκάλυψη για εκτέλεση Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από Τούρκους στρατιώτες, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά τις αποκαλύψεις του Αττίλα Ολγκάτς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, που επικαλείται μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη, ταγματάρχης του τουρκικού στρατού διέταξε τον Αύγουστο του 1974, να εκτελεστούν 70 Ελληνοκύπριοι που είχαν συλληφθεί στο χωριό Άσσια, που σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ο οποίος το 1974 ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού, έδωσε διαταγή να εκτελεστούν οι 70 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, που είχαν συλληφθεί στο χωριό.

Ο Τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους και η απάντηση ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!», όπως λέει η εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με όπλα τύπου Τόμσον. Οι Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τα διαδραματισθέντα.

ΠΗΓΗ: http://news.pathfinder.gr/greece/cyprus/529821.html

Μαρτυρία για ομαδικό τάφο 17 Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

Εγκλήματα πολέμου και βιαιότητες του Τουρκικού στρατού κατοχής, κατά την εισβολή στην Κύπρο φέρνει στην επιφάνεια ένας ακόμη τουρκοκύπριος ο οποίος σε μαρτυρία του στην εφημερίδα «Πολίτης», τριανταπέντε χρόνια μετά την εισβολή, μιλάει για την εκτέλεση 17 Ελληνοκυπρίων από τούρκους στρατιώτες και την ταφή τους σε ομαδικό τάφο κοντά στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.


Οι νέες αυτές πληροφορίες, που απομένει να διαπιστωθούν μέσα από τη διαδικασία έρευνας από τους διεθνείς φορείς, έρχονται να συμπληρώσουν τα όσα είπε ο Αττίλας Ολγκάτς πριν από λίγο καιρό, για τις θηριωδίες των Τούρκων στην Κύπρο.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 Τουρκοκύπριος έδωσε μαρτυρία στην εφημερίδα "Πολίτης" για ομαδικό τάφο 17 Ελληνοκυπρίων

Η εφημερίδα γράφει σήμερα ότι ο Τουρκοκύπριος, ο οποίος μίλησε στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Βασιλείου, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των 17 Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είναι θαμμένοι μέσα σε ξεροπήγαδο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τουρκοκυπρίου, του οποίου η εφημερίδα για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει το όνομα, μια ομάδα δέκα ατόμων με επικεφαλής Τούρκο αξιωματικό, απήγαγε λίγες μέρες μετά την πρώτη φάση της εισβολής 17 Ελληνοκύπριους από σπίτια στη Λευκωσία. Επρόκειτο για 16 αμάχους κι έναν μόνο, ο οποίος φορούσε στρατιωτικά ρούχα, όλοι άρρενες.

"Τους κτυπούσαν με τα όπλα και με κλοτσιές" ανέφερε ο Τουρκοκύπριος και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, αφού τους φόρτωσαν σε όχημα τούς μετέφεραν σε άλλο σημείο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και έριξαν τα πτώματα τους σε ξεροπήγαδο .

Σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία μεταξύ των εκτελεστών ήταν και τέσσερις Τουρκοκύπριοι, από τους οποίους οι τρεις ζουν σήμερα στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων διερευνώνται πάντα με πολύ προσοχή από την κυβέρνηση και από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: http://news.pathfinder.gr/greece/cyprus/537125.html

Οι δολοφόνοι στα κατεχόμενα της Κύπρου γίνονται τώρα και πολιτικοί

Ο τούρκος έποικος Κενάν Ακίν που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ελληνοκύπριο Σολωμό Σολωμού το 1996 στη Δερύνεια θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Κύπρου ο Ακίν θα είναι υποψήφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εναντίον του, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, ενώ καταζητείται και από την Κυπριακή Δημοκρατία.




ΠΗΓΗ: http://www.newsblog.gr/?p=5225

Κύπρος - Οδοιπορικό στον "πλανήτη κατεχόμενα"!

Αν θυμάμαι καλά, το σχέδιο Άναν ήταν «η τελευταία ευκαιρία» και μετά το χάος. Και αν δεν το δέχονταν οι Κύπριοι, θα έπαυε να υπάρχει. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, η για τόσα πολλά χρόνια «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων είχε σκοπό την άσκηση πίεσης στο εξαρτημένο από την Τουρκία καθεστώς και την αποδυνάμωση της οντότητας του παράνομου ψευδοκράτους. Τι συνέβη και ύστερα από όλα αυτά φτάσαμε να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας η βοήθεια στους «καημένους τους Τουρκοκύπριους;

Πότε, επιτέλους, θα πάψουν να μας φέρονται λες και δεν θυμάται κανένας τίποτα σ’ αυτό τον τόπο;
Ευτυχώς που πρόλαβε η Κύπρος και έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

αποκαλυπτικός χάρτης με τα κυριαρχικά δικαιώματα των Βρετανών στην Κύπρο. Με κίτρινο οι βάσεις, με κόκκινο οι περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων, με πράσινο οι θαλάσσιες περιοχές ασκήσεων, με αστερίσκο οι
τοποθεσίες με δικαιώματα και εγκαταστάσεις.

Λέω ευτυχώς, γιατί σήμερα αντί να μετρούσαμε τις μέρες από την είσοδο των Κυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μετρούσαμε τις μέρες από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνο στη σκέψη ότι στη θέση της κυπριακής σημαίας θα είχε αναρτηθεί το τρίχρωμο πανί της «νέας» Κύπρου και των δύο «συνιστώντων κρατών», με παριστάμενο τον «συμπρόεδρο» Ραούφ Ντεκτάς, αντιλαμβανόμαστε όλοι τον κίνδυνο που πέρασαν τα αδέλφια μας στο πολύπαθο νησί.



Κάποια όμως πράγματα ούτε τώρα λένε ν' αλλάξουν.

Το έδαφος των βάσεων, σύμφωνα με το σχέδιο Άναν, δεν θεωρείται ευρωπαϊκός χώρος και η Βρετανία επιτυγχάνει να τις μετατρέψει σε οάσεις με κυριαρχικά δικαιώματα, υφαλοκρηπίδα και ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, που καλύπτει θαλάσσια περιοχή 230 μιλίων- σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου- μέχρι την έξοδο του αγωγού πετρελαίου στα παράλια του Τσεϊχάν . Τώρα εξηγείται σε μεγάλο βαθμό η επιμονή του βρετανικού παράγοντα να γίνουν αποδεκτά , υπό μορφή πρωτοκόλου, κάποια άρθρα του σχεδίου Άναν ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε λύσης.


Επίσης, οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων συνεχίζουν να υπάρχουν στο ψευδοκράτος . Το φαγητό τους μοιράζεται από τον Ερυθρό Σταυρό με δελτίο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τουρκοκύπριου αστυνομικού.


Στο Ριζοκάρπασο κατελήφθησαν πάρα πολλά σπίτια Ελληνοκυπρίων. Κάποιος από τους εγκλωβισμένους μας είπε ότι το σπίτι του πατέρα του κατοικείται από έποικο και πως του «παραχωρήθηκε» ένα δωμάτιο. Τι σόϊ καθεστώς πρέπει υπάρχει εκεί όταν για να ζεις σε ένα χωριό δεν μπορείς να κατοικήσεις στην περιουσία σου;

Στο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν εννέα μαθητές που γίνεται τιτάνιος αγώνας για μάθουν γράμματα .Οι τρεις από αυτούς του χρόνου θα πάνε στο Γυμνάσιο. Και αν επιτραπεί να λειτουργήσει καλώς. Διαφορετικά δε θα χρειαστεί πολύ το καθεστώς για να κλείσει και το Δημοτικό. Τη χαριστική βολή θα δώσει ο χρόνος.

Οι γέροι κάθονται στα καφενεία μέχρι τις 4 το απόγευμα. Όταν κλείσει το καφενείο κατευθύνονται στα σπίτια τους, όπου μένουν μέχρι την επομένη. Πως περνούν αυτοί που δε γέρασαν ακόμη; Κάποια βράδια συνάντηση για φαγητό, λίγη κουβέντα. Αυτή είναι η ζωή στα κατεχόμενα, την οποία πολλοί από εμάς ίσως δεν θα μπορούσαν να ζήσουν ούτε μία μέρα.

Οι δρόμοι αρκετά καλοί, παρόλο το εμπάργκο που τους επεβλήθη. Τα χωριά εξαθλιωμένα, αλλά τα τεμένη συντηρημένα. Αντίθετα οι εκκλησίες λεηλατημένες, εκτός κι αν μετατράπηκαν σε τζαμιά η μουσεία. Η παρουσία του τουρκικού στρατού παντού παραπάνω από εμφανής.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιο άλλοι που βρίσκουν καταφύγιο στα κατεχόμενα. Απατεώνες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ, αλλά και ξένοι μικροκακοποιοί η έμποροι ναρκωτικών. Όλοι τους μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι στη Βόρεια Κύπρο, που τους καλύπτει με ασυλία των …νόμων του Ντεκτάς.

Τώρα που η ελεύθερη Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε η ώρα να γνωρίσει και η υπόλοιπη Ευρώπη το βασανισμένο και περήφανο λαό του νησιού. Είναι ευκαιρία να επισκεφθούν περισσότεροι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι τα κατεχόμενα για να δουν από κοντά τι είδους «Δημοκρατία» υπάρχει εκεί.

Για να περάσεις από την περιοχή της ελεύθερης Λευκωσίας στην κατεχόμενη παρεμβάλλεται η δύναμη του ΟΗΕ. Έφτασαε στο νησί το 1964 και από τότε κάθε έξι μήνες ανανεώνει την παραμονή του. Αριθμεί δύναμη 1.215 στρατιωτών, 47 αστυνομικών, 41 μελών πολιτικού προσωπικού και 106 Κυπρίων. Πόσο μας στοιχίζει; Ο προϋπολογισμός της UNFICIP για φέτος είναι 45,77 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 21 εκ. θα τα καταβάλλει η Κύπρος και τα 6,5 η Ελλάδα. Μόλις μπεις στα κατεχόμενα οι φανατικοί δεν αντιδρούν με ενθουσιασμό. Κάθε άλλο. Αν καταλάβουν ότι είσαι δημοσιογράφος περιμένεις να βρεθεί υπάλληλος του Γραφείου Τύπου του καθεστώτος για να σε συνοδεύσει στον προορισμό σου. Κατά πάσα πιθανότητα αυτός δεν θα είναι συνηθισμένος υπάλληλος αλλά ένας «μυστικός» αστυνομικός. Πως με τέτοιες συνθήκες να ανοίξεις τρίποδα για να στήσεις τηλεοπτική κάμερα, πώς να βγάλεις φωτογραφίες, πώς να κάνεις ερωτήσεις…

Οι ιστοσελίδες του Χρήστου Μυστιλιάδη στο διαδίκτυο βρίσκονται στη διεύθυνση : www . rodosport . gr / enlefko

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ « ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ Ε.Ε».


ο σημαντικότερο σημείο, πέραν της σταθερότητας που θα προκύψει, επισημαίνεται, είναι να βρεθεί μια λύση κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και στα πλαίσια των αρχών της Ε.Ε.
Ειδικό σημείωμα για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας των κατεχόμενων, αλλά και τη μελλοντική της πορεία με τρία διαφορετικά σενάρια, ετοίμασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, με τίτλο «North Cyprus: Stuck at the doorstep of the European Union», το οποίο κατέχει το InBusinessNews, η οικονομία των κατεχομένων θα τύχει ολοκληρωτικής αναδόμησης σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ενώ αντίθετα, θα περιέλθει σεπεραιτέρω απομόνωση, στην περίπτωση που συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση και δεν εξευρεθεί οποιαδήποτε λύση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο σημείωμα, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GNP) στις κατεχόμενες περιοχές, ανήλθε το 2007 στα 3,4 δις. Το κατά κεφαλή εισόδημα έφτασε στις 14,765 δολάρια Αμερικής. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στα κατεχόμενα για την περίοδο 2003 – 2007 ανήλθε στο 11%, ενώ το ποσοστό πληθωρισμού κατά το 2007 βρισκόταν στο 9,4%. Με τα ποσοστά αυτά, η οικονομία της ούτω καλούμενης Βόρειας Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, αναφέρεται.

ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ανάπτυξη της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων από το 1990 μέχρι και το 2007 μπορεί να χωριστεί σε δυο μεγάλες χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος αρχίζει το 1990 και φτάνει μέχρι το 1999 και χαρακτηρίζεται από την ικανοποιητική απόδοση του δημόσιου τομέα και τη θετική επίπτωση που είχε αυτή στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η δεύτερη περίοδος, από το 2000 μέχρι το 2007, χαρακτηρίζεται από την υψηλή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οι υπηρεσίες και ο κατασκευαστικός τομέας ήταν οι δυο τομείς που και στις δυο χρονικές περιόδους βοήθησαν σημαντικά την οικονομία των Τουρκοκυπρίων.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη της οικονομίας μετά το 2002, κατέδειξε την τεράστια σημασία της ζήτησης από το εξωτερικό. Ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός, και η ανώτερη εκπαίδευση κατέστησαν κινητήριοι μοχλοί όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθοδηγούμενοι ακριβώς από την εξωτερική ζήτηση.

ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η οικονομία της ούτω καλούμενης Βόρειας Κύπρου είναι αντιμέτωπη με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα. Τη μακροοικονομική αστάθεια, η οποία προέρχεται κυρίως από τη χρήση της τουρκικής λίρας. Τα υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό, τα οποία πόρρω απέχουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τα μεγάλα ελλείμματα και τον αντιπαραγωγικό, όπως χαρακτηρίζεται αγροτικό τομέα.
Όπως επισημαίνεται, τα ελλείμματα της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων, χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η οικονομία των Τ/κ να καταστεί εξαρτώμενη της βοήθειας αυτής. Για τη χρονική περίοδο 2002 – 2006 η ετήσια, κατά κεφαλή βοήθεια, ανήλθε κατά μέσο όρο στα 517 δολάρια Αμερικής.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Οι επιπτώσεις που θα προκύψουν στην οικονομία των κατεχομένων στο άμεσο μέλλον, έχουν αναλυθεί κάτω από τρία διαφορετικά σενάρια, τα οποία έχουν σχέση με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
Στο πρώτο σενάριο, γίνεται ανάλυση υπό την προϋπόθεση ότι τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν, χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Στο δεύτερο σενάριο, η ανάλυση γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει «μερική λύση», δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο, και ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να υπάρξει συνολική λύση του προβλήματος. Το τρίτο σενάριο, αναφέρεται σε συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, απ’ όπου θα προκύψει ένα ομόσπονδο κράτος με δυο συνιστώντα κρατίδια, τα οποία θα είναι μέλη της Ε.Ε.
Όσον αφορά στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δηλαδή δεν θα προκύψει λύση, η ούτω καλούμενη βόρεια Κύπρος, δεν θα έχει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση, η όποια χρηματοδότηση χρειάζεται να γίνει από το εξωτερικό, θα μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Τουρκίας. Η οικονομία των Τουρκοκυπρίων θα τεθεί σε περαιτέρω απομόνωση, πράγμα που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενδεχομένως να επηρεαστούν οι τουριστικές αφίξεις, καθώς επίσης και η κάθοδος ξένων φοιτητών.
Στο δεύτερο σενάριο, αναμένεται να προκύψουν, μεταξύ άλλων, οι εξής εξελίξεις: Θα επιταχυνθεί η διαδικασία εναρμόνισης του βόρειου τμήματος του νησιού. Θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, καθώς επίσης και τα λιμάνια στα κατεχόμενα σε ξένα πλοία. Θα υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε ανθρωπιστικά θέματα. Θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.
Το τρίτο χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο σενάριο. Το σημαντικότερο σημείο, πέραν της σταθερότητας που θα προκύψει, επισημαίνεται, είναι να βρεθεί μια λύση κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και στα πλαίσια των αρχών της Ε.Ε. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η οικονομία των Τουρκοκυπρίων θα βρεθεί σε μια διαδικασία ολοκληρωτικής αναδόμησης.
SHMERINI

Πηγή: infognomonpolitics. blogspot.com

Η σημαία που μας πληγώνει. (και καλά....)


ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ... Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

"Η σημαία φωταγωγήθηκε στις 28 Οκτωβρίου το 2003, μέρα που γιορτάζεται η επέτειος του «ΟΧΙ».
«Ανασήκωσε την πλάτη και απώθησε την, πενταδάκτυλε μου». Αυτό λένε χιλιάδες νέοι άνθρωποι στο διαδίκτυο και συγκριμένα στο facebook, που για να λέμε την αλήθεια... αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη σφυγμομέτρηση σε πολλά ζητήματα. «AGAINST TURKISH FLAG IN CYPRUS MOUNTAINS», είναι ο τίτλος που έχουν αναρτήσει οι bloggers και αναφέρεται στην σημαία του ψευδοκράτους που αρχικά είχε σχεδιαστεί με ασπρισμένες πέτρες στην νότια πλαγιά του Πενταδακτύλου την δεκαετία του 80, με κύριο στόχο των Τούρκων να είναι ορατή από την Λευκωσία.
«Η τουρκική σημαία δεν έχει καμία θέση στη Κύπρο, επειδή απλά το έδαφος ανήκει και θα ανήκει για πάντα στους Κυπρίους. Εκείνη η σημαία τέθηκε εκεί κακόβουλα για να χλευάσει τους Κυπρίους και να τους υπενθυμίζει καθημερινά όλο τον πόνο που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή. Έφτασε ο καιρός η σημαία να φύγει, ακριβώς γιατί δεν ανήκει εκεί ή οπουδήποτε στη Κύπρο», αναγράφουν οι bloggers.

Ιστορική αναδρομή

- Η σημαία φωταγωγήθηκε στις 28 Οκτωβρίου το 2003, μέρα που γιορτάζεται η επέτειος του «ΟΧΙ».
Χιλιάδες τα λαμπιόνια περιτριγύριζουν τα χιλιόμετρα της σημαίας του ψευδοκράτους.
Συγκεκριμένα, η σημαία καλύπτει 12 χιλιόμετρα και χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να την διασχίσει κανείς με τα πόδια. Έχει έκταση είκοσι γηπέδων ποδοσφαίρου. Έχει 425 μέτρα πλάτος και 250 μέτρα ύψος και έχει συμπεριληφθεί στο ρεκόρ γκίνες ως την μεγαλύτερη σημαία στον κόσμο.
Το κόστος της φωταγώγησης έφθασε το ενάμισι εκατομμύριο στερλίνες. Για τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού άνοιξαν λογαριασμοί σε κατεχόμενα, Βρετανία και Τουρκία.
- Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης έκανε δήλωση μια μέρα μετά την φωταγώγηση της σημαίας χαρακτηρίζοντας την : Την «πιο στυγνή πρόκληση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό» από το κατοχικό καθεστώς. Όσο και αν ψάξαμε στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε άλλη πολιτική τοποθέτηση για το θέμα.
- Στην «Αλήθεια» ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανατλί δήλωσε τα εξής: «Το κόμμα μου ασχολήθηκε πολλές φορές με το θέμα των σημαιών στον Πενταδάκτυλο. Ιδιαίτερα με το θέμα του φωτισμού τους. Εμείς βλέπουμε την απομάκρυνσή τους ως ένα είδος μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Πρέπει να σβηστούν οι σημαίες από τον Πενταδάκτυλο διότι είναι φανερό ότι σας ενοχλούν, αλλά και σας προκαλούν. Μια τέτοια ενέργεια από πλευράς Τ/κ θα ανεβάσει την ψυχολογία των Ε/κ, θα βοηθήσει πολύ στην καλλιέργεια ενός καλού κλίματος μεταξύ των δυο κοινοτήτων και θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού»."

Της Νικολέτας Χρήστου

Τούρκος στρατηγός στο Νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας



"Για να κλείσουν, τάχα, τη μακροχρόνια εκρεμμότητα, δέχτηκαν την εγκατάσταση Τούρκου Πτέραρχου, ως, εκ περιτροπής, Διοικητή στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Λάρισας ! ΄Ενα ζήτημα που δεν το έκλεινε, μ΄ αυτό τον τρόπο καμιά ελληνική Κυβέρνηση... βρέθηκε αυτή του Καραμανλή να το "τακτοποιήσει" βάζοντας ένα "φίδι στον κόρφο της Ελλάδας"... Πληροφορίες από τη γείτονα, αναφέρουν πως οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, επειδή δικαιώθηκαν !...

Το ζήτημα αναμένεται να πάρει έκταση και να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας..."

ΠΗΓΗ:
http://kraxtis-gr.blogspot.com